Att vara ekonomiskt oberoende är det många som drömmer om att bli, att kunna sluta jobba och enbart leva på sin rikedom. Däremot är det sällan man blir ekonomiskt oberoende över en natt, men trots det dyker begreppet upp likt gubben i lådan lite här och var som om det vore gjort på två snabba. Vi går igenom vad det innebär att vara ekonomiskt oberoende, och hur du på bästa sätt tar dig dit.
Vad innebär det att vara ekonomiskt oberoende?
Begreppet om att vara ekonomiskt oberoende nämns allt oftare i olika sammanhang där ekonomi, besparingar, livssituation, framtidsdrömmar och pengar diskuteras. För många känns det som en framtida dröm som aldrig kommer bli verklighet, men faktum är att det är lättare att nå dit än vad du tror. Det beror på att termen ”ekonomiskt oberoende” inte alls behöver betyda att du ska bli otroligt rik eller ha en enorm förmögenhet, utan att vara ekonomiskt oberoende innebär bara att du själv endast är beroende av dig själv som ekonomisk källa. För att du ska kunna titulera dig som ekonomiskt oberoende ska du alltså inte leva på någon lön eller vara beroende av någon annan, utan då gäller det att det bara är du själv som ansvarar för att hålla igång din rikedom utan några andra inblandade – du ska vara ekonomiskt självständig.
Hur vet jag om jag är ekonomiskt oberoende?
Självklart finns det olika idéer om vad ekonomiskt oberoende, eller ekonomisk självständighet, innebär. Kanske drömmer du själv om att ha en viss summa pengar på ditt konto, och har räknat ut exakt vad som skulle krävas för att den summan skulle göra att du aldrig med behövde någon annan. Faktum är att det inte är själva summan eller pengarna i sig som räknas, och det finns alltså inte någon slags oskriven regel om hur många miljoner du ska ha för att du med din rikedom ska klassas som självständig. Kort och gott ska du utgå från dig själv, och endast dig själv, när du räknar ut hur och om du är ekonomiskt oberoende.
För en del anses ekonomisk självständighet vara då man har tillräckligt med pengar för att täcka sina faktiska kostnader och utgifter, medan andra har en idé om att du måste ha så mycket pengar att du aldrig kommer kunna ta slut på dem för att bli oberoende. Du, din livsstil och dina drömmar är alltså avgörande i den frågan.
Hur mycket behöver jag för att bli ekonomiskt oberoende?
I och med att det inte finns någon direkt eller konkret summa på när du blir och om du är ekonomiskt oberoende, så är det också svårt att ge ett exakt svar på frågan hur mycket du behöver för att nå dit. Vi alla är olika och har olika synsätt på vad det innebär att vara ekonomiskt självständig, och svaret hittar du bara genom att utgå från dig själv.
Fyraprocentsregeln – en grundläggande tankeställning
Däremot finns det en något omtalad metod, vilken man också kan kalla för en liten tumregel, som du kan använda dig av för att räkna ut hur mycket som krävs för att just du ska bli oberoende av andra inkomster än dig själv. Denna metod kallas för fyraprocentsregeln (4%-regeln), och den innebär helt enkelt att du uppnått ekonomiskt oberoende då du kan leva på 4% av dina tillgångar utan att det påverkar ditt totala kapital över en längre period. Ju mer du vill kunna spendera varje månad, eller varje år, desto mer krävs det att du har i ”kassan”.
EX: Låt säga att du vill ha möjligheten att göra av med 25k i månaden utan att det påverkar ditt sparande på lång sikt, och att dessa 25k alltså kan tas från ditt sparande utan att du får mindre pengar nästa år. Då krävs det att du har minst 7,5 miljoner i ett sparat kapital för att dina tillgångar inte ska minska på lång sikt. Ha dock i åtanke att den här tumregeln eller tankesättet inte räknar in inflation, samhällsförändringar, börsernas risk eller olika skatter. Alltså är fyraprocentsregeln en bra strategi att ha i bakhuvudet utan att gå efter den alldeles för strikt. Det är en någorlunda rimlig uträkning som faktiskt kan underlätta för din beräkning.
Räkna ut din budget
Ett annat, betydligt mer realistiskt sätt för att räkna ut hur mycket du behöver för att bli ekonomiskt fri är helt enkelt att du räknar ut hur mycket du behöver eller hur mycket du vill göra av med per månad.
Gör en budget och skriv upp de levnadskostnader och fasta utgifter du har varje månad, samt hur mycket pengar du önskar kunna göra av med utan att det ”märks” eller känns i plånboken. Här kan det vara bra att räkna lite över sina faktiska siffror och tänka i förebyggande syfte för framtiden, troligtvis ser det annorlunda ut om några år. Denna beräkning gäller såklart inte hela livet framåt, men så länge din livssituation och dina utgifter ser liknande ut kan du utgå från budgeten för att förstå hur mycket du behöver i ditt totala kapital för att till slut kunna bli fri från drömmen om icke existerande pengabekymmer.
Hur gör jag för att bli ekonomiskt oberoende?
Nu när vi gått igenom vad begreppet ekonomiskt oberoende innebär, om eller när du vet om du är ekonomiskt självständig, och hur mycket som behövs för att du ska nå dit tänkte vi att det passar bra med en liten guide om hur du bär dig åt för att bli ekonomiskt oberoende.
Vi har några riktigt vassa tips som kan hjälpa dig att nå din dröm om att bli ekonomiskt fri för resten av ditt liv. Dock vill vi bara poängtera att det finns en mängd olika tillvägagångssätt att använda sig av för att nå ekonomisk självständighet, där vissa saker funkar bättre för andra och tvärtom. I vår guide listar vi de vanligaste sätten som kan underlätta för dig!
Långsiktiga besparingar och beräknade utgifter
Att man ska spara pengar för framtiden är något man alltid får höra, men faktum är att detta grundläggande tips ändå tycks vara så svår att ta på allvar. För att dina besparingar ska göra någon skillnad för ditt framtida sparkapital krävs det att du kommer igång, att du är konsekvent, och att du sparar mycket. Såklart är ett litet sparande bättre än inget alls, men vill du att det ska gå relativt snabbt att få ihop någon slags grund krävs det vissa förändringar. Kom ihåg att ju mindre du sparar desto längre tid tar det. Det gäller också att du har koll på dina utgifter, kanske finns det något där som du kan dra in på för att öka ditt sparande?
Se över din budget och räkna ut hur mycket av din ekonomi som kan läggas undan. 50% må låta som en hög siffra, men faktum är att det är en rimlig andel att lägga undan som sparande – ju mer pengar du sparar i början desto snabbare kan du få ditt innehav att växa. Om du har ett visst mål kan du ta hjälp av olika verktyg för att se hur mycket som krävs för att du ska nå dit, både vad gäller utgifter och besparingar.
Investera smart
Ett annat riktigt bra tips för att öka dina chanser om att bli ekonomiskt oberoende är att investera, och att investera smart. Det finns mängder av sätt att investera sina pengar, och det kan vara svårt att veta vad man själv ska satsa på om man inte är så påläst eller kunnig. När det kommer till investeringar är målet att du ska öka ditt kapital utan att få lön eller andra betalningar från andra inblandade. Det kan handla om att investera i aktier, långsiktiga fonder, köp eller delägarskap i företag och fastigheter, och så vidare. På så sätt kan du få passiv utdelning utan att ”arbeta”, vilket är en stor del av ekonomisk frihet.
Det krävs dock att du har någorlunda kunskap och intresse för att dina investeringar och affärer ska bli långsiktigt lönsamma. Aktier är till exempel ett lättillgängligt sätt att få sina besparingar att växa, samtidigt som det i många fall kan innebära hög risk. Oavsett vilka investeringar du gör är det smart att tänka långsiktigt, och att du gör det succesivt. Det är alltid bättre att investera sina pengar i olika typer av verksamheter eller konton än att bara ha pengarna liggandes på ett bankkonto utan avkastning. Det finns en risk för att pengarna minskar kortsiktigt, men på lång sikt kan det oftast ge rätt mycket.
Starta egna passiva projekt
Vårt sista tips är att själv gå in i lite olika sidoprojekt där du på sikt kan få in passiva inkomster utan att du måste vara aktiv. Sådana exempel är nischade hemsidor, någon hobby som du brinner för och tror dig kunna bli duktig på, eller bara att bli ännu vassare på olika sätt att investera dina pengar.
Det finns alla möjligheter att nå ekonomiskt oberoende i framtiden, oavsett hur mycket du själv har att utgå ifrån. Kom ihåg att din livsstil och dina drömmar avgör vad, och hur mycket, som krävs för att du ska ro i mål. Att spara är alltid bra, så se till att du satsar på att bygga ett ordentligt kapital som kan ge dig passiv avkastning i framtiden.
Tveka in på att börja din resa mot att bli ekonomiskt oberoende, det finns många knep och vägar att gå för att nå dit. Det är bara du som avgör när och hur du ska göra för att bli ekonomiskt självständig i din värld, så satsa hårt och glöm inte att njuta på vägen!