Viktigt att veta om fonder

29 juni, 2020 0 av webmaster

Funderar du på att satsa på börsen? Många av oss har redan ett fondsparande. Ofta är det en del av pensionssparandet genom premiepensionen. Vissa har också ett privat sparande i fonder. En del sparare som är lite mer vågade köper aktier direkt, men ändå är det just fonder som är den stora favoriten.

Fonder innehåller värdepapper

En fond innehåller en mängd värdepapper. Det kan vara aktier (aktiefonder), obligationer (räntefonder) eller både och (blandfonder). När du köper andelar i en fond blir du delägare i de värdepapper som ingår. Bakom fonden finns alltid ett fondbolag som väljer vilka värdepapper som ska ingå. Fondförvaltaren måste följa fondbolagets regler men kan fatta en del beslut på egen hand. Hur mycket beslut förvaltaren kan fatta beror på om fonden är:

  • Aktivt förvaltad eller
  • Passivt förvaltad

De aktivt förvaltade fonderna försöker prestera bättre än ett bestämt jämförelseindex. De passivt förvaltade fonderna brukar ofta nöja sig med att prestera som index. Dessa fonder kallas för indexfonder. Dessutom finns passivt förvaltade fonder som kallas för smart beta. De följer ett antal uppsatta regler för att kunna prestera bättre än index.

Olika inriktningar

Det finns fonder för alla tänkbara olika inriktningar. Några av de vanligaste fonderna att äga är Sverigefonder, globalfonder och Europafonder. Det finns även USA-fonder, tillväxtmarknadsfonder och fonder med särskild inriktning. I den sistnämnda kategorin hittar vi t.ex. teknologifonder, råvarufonder och biotech-fonder. När du köper fonder behöver du egentligen inte äga flera fonder inom samma kategori, t.ex. två globalfonder. Det beror på att du inte förlorar pengar ifall fondbolaget går i konkurs. Dessutom brukar de flesta fonder inom samma kategori vara ganska lika varandra. Däremot är det bra att blanda lite olika inriktningar. Du kan till exempel ha en blandning som ser ut så här:

  • Globalfond
  • Europafond
  • Sverigefond
  • Tillväxtmarknadsfond
  • Tillväxtbolag

Håll nere avgifterna

Det första du bör kontrollera när du jämför fonder är förvaltningsavgiften. Tyvärr är det allt för många fondförvaltare som tar ut en hutlös förvaltningsavgift. Ibland är den befogad men förvånansvärt ofta är avgiften uppblåst. Det är få fondförvaltare som lyckas leverera så bra resultat på sikt att det är befogat med en hög avgift. Vårt tips är att du börjar med att sortera bort alla dyra fonder. Strunta i dem bara. Bry dig inte om att fondbolaget lovar guld och gröna skogar. Det är nästan alltid en bättre investering att köpa de billiga fonderna. Hur mycket får en fond kosta? En riktlinje kan vara att försöka hålla sig till fonder som kostar mindre än 0,5 % per år.