Att jämföra företagslån utifrån ränta kan bli missvisande

18 augusti, 2022 0 av webmaster

När en bank erbjuder ränta på 5 % och en annan på 8 % är det självklart vilken som väljs när ett företagslån ska tecknas. Nej – så enkelt är det inte…

Enligt lag får företagslån vara utformade på lite andra sätt än privatlån. Det gäller därmed att vara insatt i vilka olika kostnader som kan uppkomma när dessa jämförs. Exempelvis kan det vara lockande att välja ett lån med extremt låg ränta – men det kan visa sig vara det dyraste alternativet.

Besök https://a5.nu/ för information som rör företagslån.

Räntor, avgifter – eller bägge…

Kostnaden för ett företagslån kan vara uppbyggt av:

 • Ränta
  Ränta är en procentsats som används för att beräkna hur stor avgift som ska betalas per år. Är räntan på 5 % och lånet på 100 000 kronor behöver 5000 kr betalas.
 • Avgifter
  Exempel på avgifter är uppläggningsavgift, aviavgift och månadsavgift. Detta är en av de punkter som skiljer sig mot privatlån. Ett privatlån får nämligen inte enbart bestå av avgifter men det får företagslån. Det finns alltså aktörer som erbjuder ”räntefritt” men med exempelvis en fast månadskostnad.
 • Ränta och avgift
  Räntan kanske är låg – men avgifterna höga… I vissa fall kombineras dessa alternativ vilket kan göra det lite svårt för företagen att beräkna vad det egentligen kommer att kosta.

Jämföra kapitalkostnad

Som visas ovan kan det alltså bli missvisande om offerter tas in från flera olika banker och långivare varpå dessa jämförs utifrån enbart ränta. Det bästa sättet att se vilket alternativ som är billigast är att se på kapitalkostnaden. Detta förutsatt att banken/kreditgivaren presenterar detta. Kapitalkostnaden anger hur mycket företaget har betalat i avgifter och räntor under hela löptiden. Ett lån på 100 000 kronor som återbetalas med totalt 122 000 kronor har en kapitalkostnad på 22 000 kronor. Detta eftersom 100 000 kronor är amortering.

Oavsett amorteringstid, räntenivå eller annat så är kapitalkostnaden det mest säkra sättet att jämföra olika alternativ för att se vilket som är billigast.

Andra saker att jämföra

Som visas ovan är det kapitalkostnaden på ett företagslån som avgör vad det egentligen kommer att kosta. Men ibland finns det även behov att jämföra andra punkter. Exempelvis:

 • Flexibel återbetalning – Kan beloppet ändras månad från månad?
 • Säkerhet – Vilken säkerhet krävs?
 • Personlig borgen – Krävs personlig borgen och i så fall av hur många?