Genom att samla lån kan du få bättre koll på din ekonomi

29 september, 2022 0 av webmaster

Vill du få en bättre koll på din ekonomi och samtidigt sänka dina månatliga lånekostnader? I sådana fall kan det vara en bra idé att se över dina lån och krediter samt att samla lån i ett så kallat samlingslån. Att baka ihop mindre skulder till en större skuld på detta sätt kan nämligen vara ett bra sätt att få rätsida på ekonomi om din skuldsättningsgrad börjar bli alltför hög.

Så kan du få bättre koll genom att samla lån i ett samlingslån

Om du tar ett nytt, större privatlån för att betala av dina mindre skulder kallas detta för att du tar ett samlingslån. Genom att samla lån och krediter på detta sätt kan du ofta få en betydligt bättre koll på din ekonomi. För när du gör detta får du ett fast belopp att betala till banken varje månad. Detta istället för att du behöver hålla koll på flertalet belopp, förfallodatum och liknande om du har flera mindre krediter.

Med detta sagt bör du vara medveten om att det även finns vissa saker att ta i beaktande:

  • Samlingslånet kommer inte lösa dina ekonomiska problem på ett magiskt sätt. Genom att konsolidera dina skulder kan du få en bättre koll på din ekonomi. Dessutom kan du ofta minska dina månatliga räntekostnader. Men detta är samtidigt inte en metod som på ett magiskt sätt kommer göra dig kvitt dina ekonomiska problem. Om du tenderar att leva över dina tillgångar behöver du fortfarande se till att begränsa utgiftssidan i din privatekonomi. Annars är risken stor att du snart hamnar på ruta ett igen med en stor skuldsättning.
  • Du kan behöva betala vissa extra kostnader för ditt nya lån. Det samlingslån som du tar för att samla lån och krediter i ett större banklån kan vara förenat med vissa extra kostnader. Några exempel på sådana är årsavgift, uppläggningsavgift samt andra avgifter. Innan du tecknar ett låneavtal bör du därför säkerställa att du är införstådd med avgiftsstrukturen för lånet.

Med det sagt lönar det sig i de allra flesta fall att baka ihop lånen till ett större sådant!