IKEA ska ta del av bolånemarknaden

25 oktober, 2019 0 av webmaster

IKEA har, via deras bank Ikano Bank, länge erbjudit både billån, privatlån och kreditkort. Nu vill de även bredda utbudet till bolån. Det blir därmed ännu en aktör på en bolånemarknad som kraftigt förändrats under de senaste åren.

Att allt fler aktörer vill ta del av bolånemarknaden är tydligt. Stabelo och Enkla är exempel på två uppstickare som vill utmana storbankerna. Nu kommer även IKEA´s bank Ikano Bank att börja konkurrera om kunderna. Det är Ikano Bank, Ica Banken, Ålandsbanken, Söderberg & Partner samt Borgo som tillsammans ligger bakom satsningen det nya hypoteksbolaget. I ett pressmeddelande framgår att bolaget kommer att ”erbjuda en komplett plattform av bolåneprodukter”. Ålandsbanken, som redan har bolån, kommer stå för plattformen medan Borgo kommer stå för det operativa ansvaret. När bolåneplattformen skapas kommer majoriteten av aktierna i Borgo förvärvas av de fyra övriga företagen i samarbetet.

För ICA, som även de redan har bolån, kommer satsningen innebära att de kan konkurrera om kunderna på ett helt nytt sätt. Genom att både ICA, Ikano och Ålandsbanken redan har ett stort kundunderlag kan implementeringen av den nya bolåneplattformen snabbt nås ut till kunderna. Nästa steg för hypoteksbolaget är att ansöka om tillstånd från Finansinspektionen