Att välja kort med bonus

24 november, 2021 0 av webmaster

Kort med bonus kan både vara medlemskort och kreditkort. En stor skillnad är däremot att medlemskorten enbart ger bonus hos specifika butikskedjor medan kreditkortet kan ge pengar i ett större antal butiker. Några saker att tänka på är:

Välja kort med bonus eller cashback?

Om ett kreditkort har bonusfunktion innebär detta att poäng eller pengar ges till kortägaren beroende på hur stor summa som kortet använts för vid inköp. Är det exempelvis 1% i bonus och personen har handlat för 10 000 kr ges 100 kr i bonus. Detta kan antingen ske via poäng som löses in till produkter eller pengar via bonuscheck eller möjlighet att dra av på kommande kreditkortsfaktura.

Ibland blandas begreppen bonus och cashback ihop men det är viss skillnad. Som förklaras ovan ger ett kort med bonus antingen pengar eller poäng och kan tjänas oavsett var kortet används. Detta medan cashback alltid innebär att fakturabeloppet minskas samt att cashback samlas hos specifika butiker. Exempelvis kan ett kreditkort ha cashback på 5 % vid hotellbokningar på Hotels.com. Ordinariepris betalas vid bokning men på fakturan kommer därefter 5% dras bort på slutsumman som ska betalas.

Vad som är bäst beror på hur kortet kommer att användas. Det bästa är att kontrollera i vilka butiker som cashback ges och ställa detta mot en allmän bonus.

Hur hög är bonusen och vilka gränser finns?

När kort med bonus jämförs är det framförallt två saker som avgör hur lönsam bonusprogrammet är.

  • Bonusens storlek
    Det finns en hel del kreditkort som ger 0,5 % i bonus på samtliga inköp. Andra kort har delat bonusprogram där inköp i vissa butiker ger 1% och övriga inköp 0,5% osv. Första steget är därmed att kontrollera vilka inköp som ger bonus och ställa detta mot sitt eget köpmönster.
  • Begränsningar
    De flesta kort med bonus har begränsningar som anger hur mycket kortägaren får tjäna per månad eller år. Dessutom brukar det finnas begränsningar för vad som ger bonus. Exempelvis är det vanligt att bankomatuttag samt köp inom spel/gambling inte ger bonus.

    Det kan exempelvis se lockande ut om ett kort med bonus ger 2% på alla inköp men om begränsningen är på 200 kr per månad kanske det är bättre att välja ett kort med lägre bonus men högre maximal gräns per månad.